top of page
Tulevaisuuspajan koulutukset

Tulevaisuuspaja on koulutusmuoto, joka tuo yhteen tulevaisuudesta kiinnostuneita ammattilaisia keskustelemaan, jakamaan mielipiteitään ja oppimaan uutta. Tämän koulutustavan vahvuutena ovat osallistujien omien kokemusten hyödyntäminen ja mahdollisuus löytää yhteisesti ne tärkeät kysymykset, jotka tulevat vaikuttamaan toimialan tulevaisuuteen

Rajakedon verkossa toteuttamat koulutukset hyödyntävät ns. sovellettua verkkodelfoi-menetelmää. Jokainen koulutus koostuu useammasta kierroksesta, joiden aikana osallistujat saavat pohdittavakseen erityyppisiä oman toimintansa kannalta tärkeitä kysymyksiä. Kysymysten vastaanottamisen jälkeen osallistujille on varattu riittävästi aikaa, jotta vastaaminen voidaan tehdä pohtien asioita oman organisaation ja toimintatavan kannalta. Kierrosten välillä koulutuksen moderaattori koostaa saaduista vastauksista tiivistelmän ja ohjaa tämän perusteella seuraavan kierroksen pohdintaa osallistujien kannalta tärkeisiin suuntiin. Osallistujien vastaukset ovat anonyymejä, eikä niitä voi yhdistää tietyn organisaation vastauksiin. Tämä sekä antaa mahdollisuiuden jakaa tietoa vapaammin, että saattaa kaikki ajatukset samalle lähtöviivalle ajatuksen esittäjästä riippumatta.

Koulutus järjestetään jos mukaan saadaan minimissään 10 osallistujaa. Yhden organisaation sisältä voi olla useampi osallistuja.

Tulevat koulutukset

Sopimusehdot

Tulevaisuuspajana järjestettävät koulutuksemme noudattavat samoja sopimusehtoja.

Koulutusten eteneminen

Rajakedon järjestämät tulevaisuuspajat

 

Rajaketo järjestää verkkokoulutuksena toteutettavia tulevaisuuspajoja monille erilaisille kohderyhmille. Nämä tulevaisuuspajat toimivat strategiatyötä taustoittavana koulutuksena ja tarjoavat osallistujilleen ainutlaatuisen tilaisuuden ennakoida tulevia trendejä, sekä kuulla tämän hetken ja tulevaisuuden suurimmista uhista ja mahdollisuuksista. Tulevaisuuspaja toimii myös asiantuntijapaneelina ja joka työstä tuotetaan projektin lopuksi tiivistetty raportti. Raportti annetaan koulutukseen osallistuneiden henkilöiden edustamien yritysten sisäisen strategiantyön käyttöön.

 

Koulutuksen kuluessa osallistujat jakavat omia näkemyksiään ja kokemuksiin perustuvia mielipiteitään alalle tai ilmiölle tärkeistä tapahtumista ja kehityssuunnista. Näistä näkemyksistä ja mielipiteistä keskustellaan anonyymisti. Mikäli tulevaisuudessa on jotain mieltä askarruttavaa, tämä on mahdollisuus saada kysymys laajemman joukon pohdintaan. Näin jokainen osallistuja myös kuulee alan muiden kokeneiden toimijoiden ajatuksia tulevaisuudesta.

 

Miten koulutus toimii käytännössä

 

Tulevaisuuspaja toteutetaan kierroksittain sovellettua verkkodelfoi-menetelmää käyttäen. Tämä tarkoittaa, että kaikki osallistujat saavat koulutuksen aluksi moderaattorilta sekä koulutustapaan että itse aiheeseen liittyvää taustamateriaalia. Materiaalin lisäksi moderaattori toimittaa osallistujille aihealueeseen liittyviä kysymyksiä. Osallistujille on varattu yleensä kaksi viikkoa aikaa pohtia vastauksiaan oman aikataulunsa puitteissa. Tarkoitus on, että osallistujat käyttävät hyväksi omia kokemuksiaan ja miettivät vastauksia erityisesti oman organisaationsa kannalta. Kun kierroksen vastaukset on palautettu, moderaattori analysoi vastaukset ja koostaa näiden perusteella materiaalia seuraavaa kierrosta varten. Tässä yhteydessä annetut vastaukset myös anonymisoimaan.

 

Kierroksia järjestetään koulutuksesta ja sen tarkoista tavoitteista riippuen vähintään kaksi, jonka jälkeen seuraa joko lisäkierros tai analyysivaihe. Seuraavan kierroksen on yleensä tarkoitus olla kohdistettu edellistä kierrosta tarkempaan osa-alueeseen, mutta joskus saatetaan käyttää useampi kierros laajemman aihekentän kartoittamiseen. Koulutuksen lopullinen kulku määräytyy vasta koulutuksen kuluessa osallistujien antamien vastausten ja moderaattorin päätösten perusteella. Kierrosten määrä saattaa muuttua riippuen siitä, mitä asioita nähdään tarpeelliseksi käsitellä tarkemmin.

 

Laskennallisesti osallistujan on ajateltu käyttävän materiaaliin tutustumiseen ja asioiden pohdintaan jokaisella kierroksella 2-3 tuntia. Jokainen päättää itse ajankäytöstään ja tämän voi tehdä tarvittaessa nopeamminkin, mutta koulutuksen annin kannalta on suositeltavaa, että asioihin paneudutaan huolella. Osallistujat voivat halutessaan keskustella kierroksen kysymyksistä myös organisaationsa sisällä. Kunkin kurssin kuvauksessa annettu ajankäytön arvio on suuntaa-antava ja riippuvainen osallistujista, sekä aiheesta.

 

Koulutuksen lopuksi moderaattori koostaa tulevaisuuspajan aikana käydystä ajatustenvaihdosta tiivistetyn raportin. Tämä raportti toimitetaan kaikille koulutukseen osallistuneille heidän organisaationsa sisäistä käyttöä varten. Ajatuksena on, että osallistujan omakohtaisen oppimisen lisäksi osallistujan edustamalla organisaatiolla on tätä kautta mahdollisuus hyödyntää tulevaisuuspaneelin tuloksia omaa strategiaa suunnitellessaan. Tulevaisuuspaneelin muodossa suoritetun koulutuksen jälkeen osallistujalla on aikaisempaa laajempi kuva tulevaisuuden potentiaalisista kehityssuunnista ja täten parempi valmius varautua niihin sekä hyvässä että pahassa.

Jätä yhteydenottopyyntö

Mikäli sinulle jäi kysyttävää koulutuksiimmi liittyen, voit ottaa yhteyttä ohessa olevalla lomakkeella.

Voit täsmentää viestissä mikäli haluat meidän ottavan yhteyttä sähköpostin tai puhelimen välityksellä.

Kiitos viestinne! Otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

bottom of page